Eddig ismeretlen, ősi hüllőfajt azonosítottak egy brazíliai kövületben

Eddig ismeretlen, ősi hüllőfajt azonosítottak egy brazíliai kövület alapján, a faj a rejtélyes, kihalt tengeri hüllőcsalád, a tanystropheidae közeli rokona lehet.

Belépés a chatbe

A brazil Santa Maria-i Szövetségi Egyetem (UFSM) kutatói a Plos One folyóiratban közölték tanulmányukat, amelyben azt írták, hogy a hüllők vették át az uralmat a perm és a triász földtörténeti időszak határán, 250 millió éve végbement tömeges kihalás után, amelynek során a fajok 90-96 százaléka elpusztult.

A legkorábban felbukkant csoportok között volt a hosszú nyakú állatokból álló tanystropheidae család, amelynek életmódja ma is rejtélyes, azonban a triász időszakban jól boldogulhattak. A család evolúciójának korai szakaszáról keveset tudni, mivel nagyon kevés maradványuk maradt fenn – írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Tiane Oliveira paleontológus és kollégái a dél-brazíliai Sanga do Cabral kőzetformáció korai triász időszaki üledékében talált kövület alapján új hüllőfajt azonosítottak. A fennmaradt hátsó láb-, medence- és farokcsontokat más fajok maradványaival összehasonlítva azt állapították meg, hogy a faj a tanystropheidae család legközelebbi ismert rokona.

Az új fajnak az Elessaurus gondwanoccidens nevet adták. A név első tagja A Gyűrűk Ura című regényfolyam egyik szereplőjére, Elessarra, más néven Aragornra utal, a megkövült állat hosszú lábai miatt esett rá a választás.

A tanystropheidae család sok kövülete került elő késő triász időszaki európai, ázsiai és észak-amerikai sziklás vidékekről és tengeri üledékből. Az elessaurus dél-amerikai üledékbeli jelenléte arra utal, hogy a csoport talán a déli féltekéről származik és őseik a szárazföldön éltek azelőtt, hogy a vízi élethez hozzászoktak volna.
– MTI –

A nyitókép illusztráció, nem a Brazíliában talált kövületről készült.

Eddig ismeretlen, ősi hüllőfajt azonosítottak egy brazíliai kövületben
Cimke:     

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás